Dunaszentmiklós

A környék

A Gerecse északnyugati részénél fekszik a hegyek közt megbújó, mindössze 430 lelket számláló kis község, Dunaszentmiklós.
Komárom-Esztergom Megye egyik legkisebb népességű települése Neszmély, Tardos és Szomód szomszédságában. Az itt található és egymástól szakadékokkal elválasztott magaslatokat tájvédelmi körzetté nyilvánították, ám ezek közül is szigorúan védett rész a Dunaszentmiklós közigazgatási területén található Nagysomlyó és a Lábas-hegy.

A kezdetek

A falu Szent Miklós tiszteletére emelt templomról kapta nevét, melyhez 1913-ban illesztették a Duna előtagot.
A vidék, mint a környék többi települése is, már a civilizáció korábbi szakaszaiban is lakott volt, ám a legjelentősebb honfoglalást megelőző régészeti leletek a rómaiaktól maradtak ránk.
A falut első ízben, 1382-ben említik egy oklevélben, ekkor Zenthmiklósi Mihály és felesége birtokaként tartják nyilván, később a tatai bencéseknek is voltak itt földterületeik.

Újrakezdés

A Bécs felé vonuló török had, hasonlóan a többi faluhoz, a községet is elpusztította. Több mint kétszáz évig kihalt volt a vidék, míg 1733-ban gróf Eszterházy József katolikus német telepeseket költöztetett a birtokába került faluba.

Napjaink

Dunaszentmiklós napjainkban azonban turisztikai vonalon jelentős fejlődésnek indult. Megtalálható a településen a K-LAND szabadidőpark (quad, golf, állatpark), a Kősziklás borászat, a Landal csoport apartman üdülőfaluja, a Hilltop borászata és panoráma étterme.